top of page

ZAGONETKA POBJEDE

TRAILER FILMA

​​Pogledajte najavu dokumentarnog filma o najtežim danima dubrovačke povijesti, sniman na autentičnim lokacijama uz svjedočanstva izravnih sudionika obogaćena grafikama, kartama i​ arhivskom građom...

Na projektu Imperial Docvmenta, koji će osim filmom rezultirati i knjigom radnog naziva „Zagonetka pobjede“, rade članovi Art FORMAT-a, iskusni profesionalci audio-vizualnog stvaralaštva.

Dokumentarac će kroz predviđena četiri nastavka prikazati sva događanja u bitci za Dubrovnik tijekom rujna, listopada, studenog i prosinca 1991. godine, odnosno zaključno s međunarodnim priznanjem 15. siječnja 1992. godine.

Kroz
istraživanje koje smo obavili prije snimanja namjeravali smo doći do svih bitnih, a često i pomalo zaboravljenih činjenica iz rata.

U ostvarenju filma i knjige najviše se prostora posvetilo izravnim sudionicima događaja, a snimanje se odvijalo na
izvornim lokacijama.

Uz korištenje arhivske građe, foto-dokumentacije, računalnih animacija i grafika te izvornih dokumenata vjerujemo kako će zbivanja biti lako
razumljiva domaćoj i inozemnoj publici.

Unatoč predviđanjima kako će dokumentarni film/serijal biti gotov do kraja 2013. godine ipak se zbog velike količine prikupljenog materijala to nije moglo ostvariti. Međutim, vrijeme nije izgubljeno, uloženo je u slaganje knjige koja je skoro završena i u kojoj je posloženo gotovo sve što je u proteklih 6 godina istraženo i obrađeno. Svim sudionicima projekta "Zagonetka pobjede" zahvala na strpljenu i razumijevanju.

Projekt je pokrenut iz uvjerenja kako su postojeća istraživanja ratnih zbivanja 1991. godine u Dubrovačkoj regiji poprilično nedorečena te držimo kako, među aktivnim sudionicima događaja, ali i generacijama koje dolaze, postoji potreba za temeljitim uvidom u sve što se zbilo.


Iako je naša ideja prvenstveno stvoriti dokument jednog vremena namijenjen građanima Dubrovnika, dokumentarac „Zagonetka pobjede“ biti će dostupan za emitiranje domaćim i inozemnim, nacionalnim i lokalnim televizijskim kućama te prijavljen i kandidiran za sudjelovanje na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima. Dubrovačkim i drugim muzejima, knjižnicama, školama i visokoškolskim ustanovama bit će ustupljen bez naknade. Film će se distribuirati na DVD-u, s prijevodom na engleski jezik.

G​ALERIJA RATNIKA

​​Snimanje na različitim lokacijama više je od profesionalnog angažmana, to je ujedno i prilika za ponovni susret i oživljavanje emocija kao i podsjetnik na posebna, najiskrenija i nezaboravna ratna prijateljstva...

SURADNJA
bottom of page